•   sugestii(at)ctpcj.ro
  •   0264-430917

Ellenőrzés és bírságok

Ellenőrzés és bírságok Ellenőrzés és bírságok Ellenőrzés és bírságok
A JEGYELLENŐRÖK TEVÉKENYSÉGÉT SZABÁLYOZÓ JOGSZABÁLYOK

A JEGYELLENŐRZÉS SZERVEZÉSI KÉRDÉSEI

A jegyellenőrcsapatok legalább 2 személyből állnak. A csapatok a feletteseik által naponta meghatározott útvonalakon és időintervallumokban végzik tevékenységüket.

A jegyellenőrök időszakos rendszerességgel fellépnek a társadalomellenes tettek ellen, a Kolozsvári Helyi Rendőrséggel és a Megyei Csendőr Felügyelőség közreműködésével.

A JEGYELLENŐRÖK KÖTELEZETTSÉGEI

A jegyellenőr fő feladata a jegyek és bérletek érvényességét ellenőrizni a közszállítási járműveken. Az ellenőrzések teljesek, becsületesek és felelősségteljesek kell legyenek, igazodva a Kolozsvári Helyi Tanács Határozatában foglaltakhoz, mely szerint a tömegközlekedésben elkövetett kihágásokért bírság jár. Az utasokkal szemben a jegyellenőrök tisztelettel és jóindulattal fognak viselkedni, illetve kerülniük kell a konfliktushelyzeteket, a testi épség megőrzése érdekében. Tisztességesen és jó modorral fognak viselkedni a közszállítási jármű összes utasával. Tilos a bűnösség konkrét, kézzelfogható, valós bizonyítéka híján megvádolni az utasokat. A jegyellenőr köteles a munkahelyén a munkának megfelelő állapotban és ruházatban megjelenni, és kitűzőjét látható helyen viselni a munkavégzés ideje alatt. A pótilletékes jegyek kibocsátásakor kötelező módon ki kell tölteni az: órát, a jármű adatait, a járat számát, a jegyellenőr kitűző sorszámát és a szabálysértő személy nevét. A kihágást megállapító jegyzőkönyvet a kihágások jogi szabályozására vonatkozó, 2001. július 2-i 2. sz. Kormányrendeletnek megfelelően kell kiállítani.
A jegyellenőrök kötelesek minden közszállítási járművön tettenért koldust leszállítani.

PLATA AMENZII

Amennyiben az érvényes jegy vagy bérlet nélkül utazó személy helyben kifizeti a KOLOZSVÁRI K.V. alkalmazottjának a pótilletékes jegy 50 lejes ellenértékét, nem készül jegyzőkönyv és megszűnik bármely eljárás. A pénzbírság kifizetése nyugta alapján történik, melyet a KKV kihágást megállapító alkalmazottja állít ki.
A kihágást megállapító jegyzőkönyv kiállítása esetén a megbírságolt személy a jegyzőkönyv kézbesítésétől vagy kiértesítésétől számított 15 napon belül kifizetheti a felét a kiszabható legkisebb pénzbírságnak. A pénzbírság lehetséges legalacsonyabb és legmagasabb összege kiskorúak esetében felére csökken.
A pénzbírságot a Kolozsvári Közszállítási Vállalat székhelyén – Magyar u. (B-dul 21 Decembrie 1989) 79A sz. –, hétköznapokon 7:30 és 15:30 között lehet kifizetni. A pénzbírságot ugyanakkor banki utalással vagy PTTR-en is ki lehet fizetni a RO56RNCB0106026605740001 sz. kolozsvári BCR bankszámlára. Ebben az esetben el kell juttatni a KKV-hoz egy-egy másolatot a nyugtáról (fizetési bizonylat) és a jegyzőkönyvről az értesítéstől számított 15 napon belül.

A PÉNZBÍRSÁG MEGFELLEBBEZÉSE

A megbírságolt személy panaszt tehet a kihágást megállapító jegyzőkönyv ellen a jegyzőkönyv kiértesítésétől számított 15 napon belül. A panaszt a jegyzőkönyvvel együtt a kolozsvári Bíróságon vagy a kihágást megállapító alkalmazott egységénél kell iktatni. A panaszokat a kolozsvári Bíróság fogja elbírálni. A határidőn belül iktatott panasz felfüggeszti a végrehajtás folyamatát.
A bíróságra benyújtott keresetek után bírósági bélyegilletéket kell fizetni. (500 lejes értékig a bírság 8%-a, de nem kevesebb, mint 20 lej)
A jegyzőkönyv a szabálysértésre vonatkozó összes körülményt és részletet tartalmazza. A pótilletékes jegy nem tartalmazza ezeket az információkat, ezért ezt már nem lehet megfellebbezni a jegy kifizetése után.

A kutyák társaságában utazó személyekre vonatkozó szabályok - HTH 354/2015, 6. cikk

  1. A nagy és közepes méretű kutyákat szájkosárral kell ellátni és pórázon kell tartani;
  2. A kisméretű kutyákat pórázon, karban/ölben tartva, ketrecben vagy táskában lehet szállítani;
  3. Egy közszállítási járműbe legfeljebb egy kutya kísérheti gazdáját;
  4. A kutya gazdája a kutya számára is menetjegyet kell váltson és érvényesítsen (lyukasszon);
  5. A kutya pórázát a nyakörvhöz vagy a hámhoz kell kötni;
  6. A kutya ápolt és jól nevelt legyen, hogy ne okozzon kellemetlenséget a többi utas számára.
  7. A járművezető felszólíthatja a kutya gazdáját a jármű elhagyására, amennyiben a szabályoknak nem felelnek meg. A járművezető kérését tiszteletben kell tartsa az illető utas.
  8. A kutya társaságában utazó személy a közszállítási jármű legszabadabb részét kell válassza és kerülnie kell a csúcsforgalmi időt, illetve a zsúfolt járműveket. Szabadnak tekinthető az a jármű, melyben a kutyát legalább 1 méteres távolságban lehet tartani bármely utastól.

A következő tettek kihágásnak minősülnek és büntethetőek:
- a 6. cikk 4. bekezdésének megszegése 50-től 100 lej értékig terjedő pénzbírságot von maga után.
- a 6. cikk 1., 2., 5. bekezdésének megszegése 200-tól 500 lej értékig terjedő pénzbírságot von maga után.
- a 6. cikk 3., 6., 8. bekezdésének megszegése 300-tól 500 lej értékig terjedő pénzbírságot von maga után.

CTP Cluj-Napoca

A Kolozsvári Közszállítási Vállalat RT. a Kolozsvári Polgármesteri Hivatal alárendeltségébe tartozik. A vállalat a lakosság számára biztosít szolgáltatásokat, alaptevékenységét a Kolozsváron és a Metropolisz-övezeten belüli személyszállítás képezvén.

Hírlevél

Iratkozzon fel a legfrissebb hírekre.

Kapcsolat

B-dul 21 Decembrie 1989 Nr. 128-130, 400604
Cluj-Napoca, Cluj
sugestii@ctpcj.ro
0264-430917

Keresés

Ez az honlap sütiket használ. Honlapunk böngészésével Ön hozzájárul a sütik által nyert információk felhasználásához. További tudnivalók itt találhatóak.