•   sugestii [at] ctpcj.ro
  •   0264-430917
  •   ANPC

CTP vine în sprijinul mobilității elevilor și a persoanelor cu dizabilități

Compania de Transport Public Cluj Napoca (CTP), în colaborare cu Primăria Municipiului Cluj-Napoca, anunță onoratul nostru public călător că programul pentru transportul elevilor din clasele 0 – IV către și dinspre școală continuă și în cursul acestui an.

CTP asigură acest serviciu public de transport al micuților elevi clujeni, la timp și în siguranță, cu autobuze dedicate, noi și moderne, care circulă pe 14 trasee.

De asemenea, tot în baza unei politici publice a Primăriei Cluj Napoca, CTP asigură transportul prompt și în siguranță la școli și licee al elevilor din clasele a V-a și a XII-a prin mijloace de transport sigure și dedicate acestora, având inscripția “TRANSPORT ELEVI”.

Aceste mijloace de transport public au plecări după ora 7 dimineața din toate cartierele către unitățile școlare aflate fie în zona centrală, fie în alte cartiere. Reîntoarcerea spre casă al acestor mijloace de transport dedicate elevilor mari se face în jurul orei 14:00.

Liniile pe care sunt alocate mijloace de transport destinate exclusiv transportului de elevi (clasele V-XII) sunt următoarele:

  • linii autobuz: 9, 24, 30, 31, 35, 39, 42, 43B;
  • linii troleibuz: 3, 5, 6, 25;
  • linii tramvaie: 101,102.

Vă reamintim că în baza unei alte politici publice a Municipalității clujene, toți elevii clujeni, de la clasa pregătitoare, la clasa a XII-a, curs de zi, din învățământul de stat și particular, care au domiciliu pe raza U.A.T. Cluj-Napoca, beneficiază de abonamente gratuite cu un număr de 120 călătorii pe lună.

Elevii orfani sau proveniți din casele de copii beneficiază de abonamente gratuite pe toate liniile, în baza HCL 194/11.05.2010.

De asemenea, Primăria subvenționează transportul elevilor din Colonia Sopor, Valea Fanațelor, respectiv zona Pata Rât către/dinspre unitățile de învățământ din Cluj-Napoca.

Pentru mai multe informații puteți accesa site-ul companiei sau aplicația Tranzy, o aplicație de mobilitate urbană.

Precizăm că Municipiul Cluj-Napoca este singurul oraș din țară care asigură, prin intermediul CTP, transportul persoanelor nedeplasabile sau cu dizabilități neuro-motorii. Acest transport se efectuează cu microbuze special dotate. Participarea deplina a persoanelor cu dizabilități la viaţa economică și socială este un fapt firesc în comunitatea noastră și un serviciu pe care suntem onorați să-l practicăm pentru a le veni în ajutor și pentru a le asigura accesul neîngrădit la mediul social, economic și cultural, la sănătate și educaţie.

Primăria Cluj Napoca și CTP cred, și acționează în acest sens, ca persoanelor cu dizabilități să li se asigure posibilitatea de a se bucura pe deplin de toate drepturile și libertățile fundamentale ale omului prin mobilitate.

Semenilor noștri cu dizabilități sau incapacitate de deplasare ne străduim zi de zi să le asigurăm condiții cât mai bune și adaptate nevoilor acestora de mobilitate și deplasare în siguranță spre destinația pe care o vor avea.

Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. dispune de două microbuze special adaptate pentru transportul persoanelor cu handicap locomotor grav și a însoţitorilor acestora. Microbuzele sunt dotate cu o rampă acţionată electric, cu ajutorul căreia persoanele aflate în cărucioare pot fi urcate și coborâte din autovehicul.

Programele de transport și traseele sunt stabilite la început de an școlar de Direcţia de Asistenţa Sociala și Medicala în colaborare cu CTP Cluj-Napoca SA, pe baza cererilor formulate de asociaţiile, fundaţiile și ONG-urilor cu activitate în domeniul protecţiei drepturilor persoanelor cu dizabilități. Este de menționat faptul ca toate mijloacele de transport din flota C.T.P. Cluj-Napoca S.A. sunt configurate spre a facilita accesul persoanelor cu dizabilități neuromotorii în salon.

Toate autobuzele, tramvaiele, troleibuzele și autobuzele electrice sunt cu podea joasa si dotate cu rampa de acces pentru fotoliile rulante ale persoanelor cu dizabilități. In salon exista, de asemenea, un loc special amenajat pentru fotolii rulante și pentru landourile pentru copii. Pentru urcarea in mijlocul de transport, persoanele care se deplasează în fotoliu rulant trebuie sa anunțe conducătorul auto prin apăsarea unui buton din exteriorul mijlocului de transport în dreptul căruia exista o pictograma standard pentru ”fotoliu rulant”. In urma acționării acestui buton, conducătorul auto se va asigura de faptul ca persoana care se deplasează în fotoliu rulant sa fie în siguranță în momentul urcării în mijlocul de transport, de asemenea și în momentul coborârii.

Alături de mobilitate si de sprijinul in deplasare, un mecanism foarte important pentru a putea vorbi despre o viaţa independenta consta în asigurarea mijloacelor de comunicare corespunzătoare. În acest sens, pentru informarea persoanelor cu deficiente de auz, majoritatea mijloacelor de transport utilizează afișaje de traseu exterioare cu LED-uri (fata, spate și lateral), indicator vizual interior de stații cu LED-uri, dar si monitoare tip LCD extrawide pentru vizualizarea întregului traseu, a tuturor stațiilor și a poziției curente a mijlocului de transport pe traseu.

Pentru a veni în sprijinul persoanelor cu deficiente de vedere, care se afla in interiorul salonului, exista un anunț vocal în salon care prezintă următoarea stație. Persoanele care doresc sa se deplaseze catre o anumita direcție si se afla in stație, se pot ghida după anunțul vocal exterior a numărului de linie și a direcției de deplasare, de ex. ” A sosit linia...se deplasează către....”

Primăria Cluj-Napoca și CTP sprijină accesibilitatea persoanelor cu dizabilități la viata sociala, iar asigurarea accesului la mijloace de transport este parte integranta din asigurarea accesului la spațiul public și la mobilitate spatiala.

Noi, cei de la CTP, acționăm și ne străduim zilnic să asigurăm accesul prompt și sigur la serviciul de transport public în comun fiecărui cetățean clujean și din zona metropolitană.

Vă mulțumim că alegeți serviciile noastre pentru a avea o calitate a vieții mai bună în comunitatea noastră.

Departamentul Exploatare

CTP Cluj-Napoca

Compania de Transport Public Cluj Napoca SA este subordonată Primariei Municipiului Cluj-Napoca. Compania prestează servicii către populaţie, principala activitate fiind transportul de persoane în municipiul Cluj-Napoca şi în zona Metropolitană.

Buletin noutăţi

Abonati-va pentru ultimele stiri.

Va puteti abona pentru a primi actualizari legate de una sau mai multe linii. Detalii aici.

Căutare

Contact

B-dul 21 Decembrie 1989 Nr. 128-130, 400604
Cluj-Napoca, Cluj
sugestii(at)ctpcj.ro
0264-430917

Acest site foloseste cookie-uri. Prin continuarea navigarii, esti de acord cu modul de utilizare a acestor informatii. Afla detalii aici.